A tiéd?

Lovász Irén a Bemrockparton ismerte meg leendő férjét, az ifiparkban nem csak a fiúk öltönyét ellenőrizték, hanem a lányok szoknyahosszát is mérték, a tabáni koncerteken sokszor a fákon is emberek lógtak… Várjuk a TE történetedet is!

bem6@bem6.hu

Budavári Művelődési Ház

Nincs megjeleníthető elem

zene.hu

Nincs megjeleníthető elem

Ilyen volt az én Tabánom

2009.03.05. 11:38 bemrockpart

Török Ádám állandó házigazdája a legendás tabáni koncerteknek. A Mini együttes alapítója 40 éve él a Váralján.

A rockzenész a BEM6 műveldési házban működteti a Blues Café akusztikus klubot, ahová kávéházi beszélgetésre és közös zenélésre hívja a beat korszak egy-egy ismert alakját. A zenésszel a tabáni nosztalgiabulikról beszélgettünk.



A hetvenes évek elején indult el a szabadtéri koncertezés a Tabánban, amely a szabadság egy kicsinyke szellőjét, egy kis Woodstock-érzést hozott, ezért hatalmas tömegeket vonzott. Jöttek a fiatalok az ország minden részéből, tízezrek gyűltek össze a tabáni domboldalon, amely egy természetes amfiteátrumhoz hasonlított leginkább. Mint arról a Helyi Téma már beszámolt, a sokat látott színpadot végleg lebontják, helyette egy mobil színpad épül.

– Akkoriban április negyedikén voltak a koncertek, a politikai vezetés így tette lehetővé, hogy ezen a „szelepen” távozzon némi feszültség az ifjúságból. Eleinte a Sakk-Matt, majd a Keksz együttessel lépett fel a Mini. 1972-ben tartottuk az első május elsejei koncertet az LGT-vel, amely attól kezdve kultikus hagyománnyá vált. Később már nemcsak május elsején, hanem augusztus 20-án is adtunk koncertet – mesélt a kezdetekről Török Ádám, aki márciusban ünnepi koncerttel emlékezik meg a Mini alapításának negyvenéves évfordulójáról. – 1982-re a fák bentték a területet, és kicsinek is bizonyult, ezért levitték a színpadot a teniszpályák vonalába, de az nem volt elég hangulatos, így két év múlva visszakerült az eredeti helyére. 1986-ban a Tátrai–Török formációban játszottam ott, majd négy év szünet következett, mert a költségek megnőttek, és nem sikerült elég pénzt szerezni. Az első szabad augusztus 20-át Póka Egonnal szerveztük 1990-ben, amelyen fellépett a Hobo Blues Band is. Ettől kezdve az államalapítási ünnep programjához, hét éven keresztül én szereztem a szponzorokat, persze a műveldési ház is támogatta a műsorokat, míg 1998-ban értékesítették a rendezvényszervezést – emlékezik vissza a zenész.

Az utolsó augusztusi koncertet 2004-ben adták a régi tabáni színpadon. A Duna-parti repülős show és tucatnyi más program elvonta a közönséget a tabáni buliktól.

forrás: Helyi Téma

Szólj hozzá!

Címkék: mini tabán török ádám bem rakpart bem rockpart

A bejegyzés trackback címe:

https://bemrockpart.blog.hu/api/trackback/id/tr51982741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása